TeenMom - czyli o życiu nastoletniej matki

Kuchenne inspiracje

Pieróg Calzone

 

Składniki:
- ciasto na pizzę
- krojone pomidory w puszcze
- koncentrat pomidorowy
- pierś z kurczaka
- kilka plastrów salami
- 20dag sera żółtego mozzarella
- kukurydza
- 10dag pieczarek
- 1 duża cebula
- bazylia
- oregano
- czosnek
- olej/oliwa
- przyprawa kebab-gyros
- suszona cebula (opcjonalnie)
- białko jajka 

 

1. Sos pomidorowy

Całą zawartość pomidorów w puszce (nie odsączając) wlewamy do niewielkiego garnka. Do tego dodajemy koncentrat (pół słoiczka), bazylię, oregano, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i odrobinę suszonej cebuli. Wrzucamy na ogień i zagotowujemy. 

 

2. Farsz

Kurczaka w przyprawie kebab-gyros smażymy na złocisty kolor. W drugim naczyniu dusimy pieczarki (na maśle bądź oleju, wybór dowolny) a w trzecim z kolei to samo robimy z pokrojoną w półksiężyce cebulą. Po obróbce cieplnej wszystko (osobno oczywiście) odsączamy z nadmiaru wody i tłuszczu. 

 

3. Pieróg

Ciasto powinno być okrągłe, lecz mimo to należy je jeszcze rozwałkować bo zazwyczaj jest za małe i za grube. Kiedy już to zrobimy przerzucamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie układamy składniki najlepiej w podanej kolejności: ser, kurczak, kukurydza, pieczarki, cebula, salami, ser. Sosem smarujemy całego pieroga, z kolei składniki układamy na jednej części/połowie. Staramy się je wyśrodkować by brzegi nie były niczym pokryte (lepiej się skleją). Pustą część nakładamy na tą ze składnikami i mocno zlepiamy brzegi, należy postępować dokładnie tak jak ze zwykłymi pierogami. Na wierzch opcjonalnie można dać plaster sera, i koniecznie posmarujcie całość ubitym białkiem jajka - robi się fajna złocista skorupka. Pieczemy w 220stopniach celsjusza przez około 14minut. 

 

Polecam z sosem czosnkowym! Smacznego ♥

IMG_20170114_163333_735.jpg